2018. január 27., szombat

Obnova Stĺpu Sv. Jána Nepomuckého v Bohatej - správa / 2017

december 2017 Stĺp v Bohatej

V roku 2017 sa uskutočnila čiastočná oprava a reštaurovanie stĺpu Sv. Jána Nepomuckého v Hurbanove-časť Bohatá.

Stĺp Sv. Jána Nepomuckého stojí pri  Novozámockej ceste, pri zvonici reformovanej cirkvi.  Je to krásna kamenná architektúra. Popri sv. Jána Nepomuckého sú tu vyobrazené postavy Ďalších svätých patrónov: Sv. Róchus, Sv. Sebastián, Sv. Florián a sv. Rozália. Súčasťou stĺpu je aj kamenná oltárová menza. Pôvodné sochy stĺpu, ktoré ešte dávnejšie boli nahradené kópiami a doteraz ležali na povale fary, budú tiež reštaurované a následne umiestnené na mieste, ktoré bude fungovať ako malé lapidárium.

Oltár a pod ním Socha sv. Rozálie

Oprava a obnova stĺpu bola uskutočnená odbornou prácou pána reštaurátora O. Csütörtökiho, pod dohľadom Krajského Pamiatkové úradu v Nitre. Správu o prácach môžete prečítať na webe Mesta Hurbanovo. https://www.hurbanovo.sk/restaurovanie-stlp-sv-jana-nepomuckeho-v-bohatej/

Opravené pódium stĺpu

Práce sa uskutočnili s finančnou podporou Ministerstva Kultúry Slovenskej Republiky a tiež s odbornou pomocou a s finančnou podporou Mesta Hurbanovo.

Rímskokatolícka cirkev farnosť Hurbanovo vyslovuje všetkým svoje poďakovanie: V mene farnosti a v mene katolíckej komunity filiálky Bohatá: Attila Józsa dekan-farár.

Hľadáme sponzorov, podporovateľov k reštaurovaniu predmetov kostola sv. Anny v Hurbanove Bohatej: Informácie: na farskom čísle:  +421 917 35...